Diagnoza zachowań zdrowotnych mieszkańców województwa śląskiego (na podstawie badania Inwentarzem Zachowań Zdrowotnych Z. Juczyńskiego) - Gawlik, Dorota (Chowanna, 2018)
Współcześnie coraz częściej podkreśla się znaczenie osobistych wyborów w odniesieniu do stanu zdrowia i ryzyka wystąpienia niektórych chorób. Oznacza to, że konieczne jest wdrożenie strategii edukacyjnych i zapobiegawczych. Punktem wyjścia dla takich działań powinna być diagnoza zachowań zdrowotnych różnych grup ludzi, oparta na wiarygodnych narzędziach badawczych. Badania przeprowadzono na grupie 345 losowo wybranych mieszkańców województwa śląskiego. Zastosowano Inwentarz Zachowań Zdrowotnych Z. Juczyńskiego. Uzyskane wyniki porównano z wynikami normalizacji w dziedzinie statystyki opisowej. Analizowano także statystyki pozycyjne i współczynniki korelacji. Mając na uwadze uzyskane dane, opracowano praktyczne zalecenia dotyczące planowania i wdrażania strategii edukacyjnych wśród mieszkańców województwa śląskiego.