Zdominowani przez technologię informatyczno-komunikacyjną – o konsekwencjach naznaczenia cyfrowym dzieciństwem - Leksy, Karina (Chowanna, 2018)
Celem badania przedstawionego w artykule jest wykazanie znaczenia technologii informacyjnych i komunikacyjnych dla zdrowia i rozwoju małych dzieci. Przeprowadzono metaanalizę zjawiska na podstawie literatury przedmiotu i danych statystycznych. Podjęto próby ukazania konsekwencji – zarówno pozytywnych, jak i negatywnych – udziału technologii cyfrowej w procesie wychowania, ponieważ nie ulega wątpliwości, że dzisiejsze dzieci rodzą się i dorastają w świecie zdominowanym przez nowe technologie, co oznacza, że większość ich pierwszych doświadczeń z dzieciństwa ma charakter wizualny i medialny. Statystyki potwierdzają, że najmłodsze dzieci poświęcają coraz więcej czasu nowym mediom, a wiek korzystania z nowych mediów się obniża. Nadużywanie cyfrowych mediów mobilnych i Internetu przez najmłodszych wiąże się jednak z wieloma zagrożeniami i potencjalnymi problemami w zakresie zdrowia i funkcjonowania psychospołecznego. Ponieważ najczęściej to rodzice są pierwszymi nauczycielami dzieci, powinni wprowadzać je w świat mediów, zwracając uwagę na „utrzymanie równowagi między technicznym a kulturowym aspektem ich rozwoju”, dostrzegając zarówno pozytywne strony mediów i ich wykorzystania przez dziecko, jak i będąc świadomymi i poinformowanymi o potencjalnych zagrożeniach (J. Morbitzer). W tym procesie często nieodzowna jest pedagogizacja rodziców i edukacja medialna, które poprzez przekazywanie wiedzy, kształtowanie umiejętności i postaw pozwalają na stworzenie racjonalnych, odpowiedzialnych i bezpiecznych modeli funkcjonowania w świecie mediów.