Promocja zasobów niezbędnych do utrzymania dobrostanu psychicznego - Borzucka-Sitkiewicz, Katarzyna (Chowanna, 2018)
W literaturze naukowej zdrowie psychiczne jest często definiowane w kontekście indywidualnego dobrostanu. Podkreśla się, że aby to osiągnąć, trzeba dysponować określonymi zasobami, które stanowią swego rodzaju potencjał zdrowotny. Im bogatsze zasoby, tym lepiej jednostka radzi sobie z bieżącymi wyzwaniami i trudnymi doświadczeniami. W artykule przedstawiono wyniki badań, których celem było określenie postrzegania i oceny zasobów posiadanych przez osoby korzystające z pomocy psychologicznej. W badaniach zastosowano strategię jakościową, a także metodę studium przypadku zbiorowego. Na podstawie przeprowadzonych badań sformułowano wnioski dotyczące promocji zdrowia psychicznego, z naciskiem na aspekty edukacyjne potencjalnych działań promujących.