„Jestem” – społeczne nadawanie znaczeń narracji w chorobie przewlekłej - Rębiałkowska-Stankiewicz, Małgorzata (Chowanna, 2018)
Rak jest obecnie uważany za chorobę przewlekłą, prowadzącą do niepełnosprawności na poziomie biologicznym, psychicznym i w wypełnianiu ról społecznych. W świadomości społecznej chorzy, cierpiący i umierający ludzie postrzegani są jako Inni/Obcy. Celem przedstawionych badań jest rozpoznanie społecznych znaczeń przypisywanych fotograficznej narracji osoby cierpiącej na raka na temat jej własnej choroby. Badania przeprowadzono w 2016 roku w Gdańsku i Toruniu. Analizie poddano wypowiedzi 82 laureatów wystawy. Badania pokazują, że ten rodzaj narracji sprzyja przekształceniu chorego z Obcego w Innego – większość ludzi próbowała interpretować sytuację chorego z perspektywy osoby empatycznej, nawiązać emocjonalny kontakt z autorem narracji i zadać sobie pytanie o sens i wartość własnego istnienia.