Wychodzenie z uzależnienia. W poszukiwaniu czynników determinujących powrót do zdrowia - Dziukiewicz, Julia (Chowanna, 2018)
Fizyczne wyzdrowienie osoby uzależnionej jest procesem wielowymiarowym, złożonym i długotrwałym. Wraz z jego rozwojem pojawiają się liczne trudności i wyzwania. W związku z tym powstaje pytanie, co zrobić, aby zapobiec nawrotowi choroby, proces leczenia przebiegał w dobrym kierunku i przyniósł oczekiwane rezultaty. Wykrycie czynników sprzyjających długoterminowej abstynencji jest niezwykle ważne, ponieważ daje możliwość zwiększenia skuteczności udzielanej pomocy. W odpowiedzi na potrzeby poznawcze, na podstawie własnych badań, w artykule podjęto próbę przedstawienia informacji na temat czynników, które mogą być szczególnie pomocne w wychodzeniu z nałogu.