Problem alkoholowy w doświadczeniu społecznym - Modrzewski, Jerzy; Włodarczyk, Ewa (Chowanna, 2018)
Alkohol – jako składnik produktów spożywczych, zwłaszcza napojów – w swojej społecznej obecności na przestrzeni dziejów ukształtował kilka identyfikujących go kulturowych znaczeń. Umieścił się w panteonie cenionych wartości, ustanawiając społecznie pielęgnowane ludyczne wzorce, wyznaczniki przeżywania satysfakcjonujących stylów życia i praktykowania skutecznej terapii. Wraz z nim ujawniło się i utrwaliło, w indywidualnym i społecznym doświadczeniu, jego drugie, destrukcyjne oblicze, wyzwalając kaskadę stanów obecnie klasyfikowanych zbiorczo jako problem społeczny. Autorzy artykułu w pierwszej części omawiają podstawowe założenia i teoretyczne ustalenia dotyczące istoty i źródeł problemów społecznych. W drugiej części identyfikują społeczny problem alkoholowy w jego czterech przejawach: niekontrolowanej produkcji napojów alkoholowych, nieuchwytnej kontroli ich dystrybucji, beztroskim i niekontrolowanym spożyciu alkoholu oraz indywidualnych i społecznych konsekwencjach jego nadmiernego spożycia, podkreślając skutki, jakie wywołał w sferach ekonomicznej, kryminalnej, życiowej, demograficznej i społeczno-pedagogicznej, zwłaszcza w rodzinie.