Polityka oporu w kontekście polskiej demokracji - Babicka-Wirkus, Anna (Chowanna, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest omówienie kwestii polityki oporu na przykładzie aktualnych zmian społecznych, politycznych i kulturowych po przejęciu władzy w Polsce przez partię konserwatywną. Przykład Polski odzwierciedla sytuację w wielu innych krajach, gdzie partie o tradycyjnych, konserwatywnych i nacjonalistycznych poglądach zyskują coraz większe poparcie społeczne. W kontekście tych zmian pojawia się znaczenie oporu politycznego, który z jednej strony mieści się w granicach wyznaczonych przez dominujące struktury władzy, ale z drugiej strony wykracza poza nie, ujawniając istnienie innych możliwych rzeczywistości. W tym przypadku działania opozycyjne prowadzą do powstania i wzmocnienia antagonizmów społecznych, co pokazuje ich polityczny charakter. Na tej podstawie możemy wyróżnić opór partii rządzącej, opór partii opozycyjnych oraz opór wynikający z opozycji społecznej, który może przybierać dwie formy: opór wobec działań rządu i opór wobec działań antyrządowych.