Stałość znaczenia wybranych oddziaływań wychowawczych w kontekście dziecięcego poznawania świata - Gątarek, Izabela (Chowanna, 2018)
Celem artykułu było ukazanie złożoności procesu, w którym dziecko poznaje świat. Wychowanie szkolne jest elementem jednym z jego elementów, ale to, co dzieje się w przestrzeni pozaszkolnej, zwłaszcza w środowisku rodzinnym, stanowi niezwykle ważny kontekst dla systemu szkolnego – procesu nauczania. Ten proces badawczy przynosi przegląd wybranych aspektów funkcjonowania dziecka w rodzinie, które znacząco wpływają na ogólne doświadczenie budowania wiedzy o świecie. Próbowano ustalić, jakie zachowania i postawy, które składają się na wielowymiarowy proces wychowawczy, dominują w rodzinach badanych. Innym zagadnieniem poruszonym w badaniu jest stosowanie wzmocnień. W tej części badania zbadano poglądy zarówno rodziców, jak i ich dzieci. Badanie przeprowadzono na 279 rodzicach i 279 dzieciach (łącznie 558 osób). Wśród rodziców przeprowadzono badanie diagnostyczne, a wśród dzieci przeprowadzono wywiady.