Złorzeczenie, czyli „zwrot ku rzeczom” a historia wychowania - Michalski, Łukasz M. (Chowanna, 2018)
Punktem wyjścia dla rozważań podjętych w niniejszym artykule jest ogólne zainteresowanie tzw. zwrotowi ku rzeczy w naukach społecznych, jak również jego konsekwencjami dla historiografii myśli edukacyjnej. Pomimo że pojęcie zwrotu ku rzeczy nie jest w (post)humanistyce nowe, nadal warto je rozważyć ze względu na kontrowersje, które leżą u jego podstaw. Należy zauważyć, że zwrot ku rzeczy wywołuje konieczność przesunięcia zainteresowań badawczych z człowieka na rzecz (z podmiotu na przedmiot), co w kontekście edukacyjnym staje się kluczową zmianą głównego obszaru badań. Pierwsza część artykułu jest próbą wykorzystania teoretycznego tła, postawionego w szczególności przez Ewę Domańską, Martina Heideggera i Bjørnara Olsena. Ostatnia część badania odnosi się do kilku kontekstów literackich i filozoficznych, w celu poszerzenia historycznej wyobraźni myśli edukacyjnej o zwrocie ku rzeczy.