Inspiracje Demelowskie na dzisiaj i jutro - Zawadzka, Bożena; Kaliszewska, Małgorzata (Chowanna, 2019)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na aktualne zagadnienia, które powinny zostać wyodrębnione i ożywione z dorobku naukowego Macieja Demela w celu kontynuacji przez kolejne pokolenie badaczy. Późniejszy ojciec założyciel pedagogiki zdrowotnej i nowoczesnego pojęcia edukacji zdrowotnej, jako lekarz, nauczyciel, wychowawca i profesor nauk o kulturze fizycznej, był bardziej niż wykwalifikowany, aby spojrzeć na pedagogikę zdrowotną w sposób wieloaspektowy i kompleksowy. Z tego powodu stał się niekwestionowanym intelektualnym autorytetem w tych dziedzinach; osobą, która w swoich pracach naukowych wskazywała na zjawiska i podejścia, które są nadal aktualne. Źródła dzisiejszych problemów można prześledzić wstecz, w szczególności do dawnych polityk zdrowotnych i edukacyjnych w Polsce. Konfrontacja z przeszłością pomaga obserwować i śledzić zmiany, które mogą przełożyć się na różnorodność podejść i pomóc w opracowaniu najbardziej odpowiedniej metodologii edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia.