Profilaktyka raka szyjki macicy jako zadanie samorządu – na przykładzie Tychów (raport z badań) - Świątkiewicz-Mośny, Maria; Kowalczewska-Grabowska, Katarzyna (Chowanna, 2019)
Jedną ze strategii stosowanych w zapobieganiu rakowi szyjki macicy jest szczepienie przeciwko wirusowi brodawczaka ludzkiego (HPV) wśród dziewcząt przed inicjacją seksualną. Niektóre samorządy lokalne finansują programy szczepień ochronnych. Jednym z przykładów może być miasto Tychy, gdzie taki system działa od 2010 roku. Celem niniejszego badania było określenie wzorców myślenia o profilaktyce raka szyjki macicy wśród rodziców i ich córek oraz określenie obszarów wiedzy i nieznajomości infekcji HPV wraz z wynikającą z niej chorobą. Pytania badawcze miały na celu odkrycie przyczyn niepowodzenia i odmowy zaszczepienia nastolatek. Celem badania było zdobycie wiedzy, a uzyskane wyniki pozwoliły nam na opracowanie zaleceń i listy dobrych praktyk.