Pytania i stwierdzenia uczniów klas I–III szkoły podstawowej jako przejaw ich wiedzy oraz postaw prozdrowotnych i proekologicznych (nowe konteksty odczytywania znaczeń wypowiedzi uczniów i rola tych wypowiedzi w procesie edukacyjnym) - Oelszlaeger-Kosturek, Beata (Chowanna, 2019)
Artykuł przedstawia nowy sposób radzenia sobie z pytaniami i wypowiedziami uczniów, które spontanicznie pojawiają się podczas lekcji w klasach 1–3 szkoły podstawowej. Zwraca uwagę na wartość tych wypowiedzi w procesie edukacyjnym – są one postrzegane jako ważne źródła informacji dla nauczyciela na temat wiedzy i postaw uczniów dotyczących zdrowia i ekologii. Autor proponuje metodę czytania i interpretowania znaczeń pytań i wypowiedzi uczniów oraz możliwości ich wykorzystania w procesie edukacyjnym, przedstawioną na podstawie wybranych przykładów.