Emocje w komunikacji młodzieży w dobie mediów elektronicznych - Wasylewicz, Magdalena (Chowanna, 2019)
To właśnie kontakty międzyludzkie sprawiają, że ludzie są dobrze przystosowani do życia w społeczeństwie. Dlatego tak ważne jest, aby umieć poprawnie interpretować zachowania, które należą do kategorii języka ciała, co obejmuje również odczytywanie wyrazu twarzy. Twarz jest głównym źródłem informacji o nastroju rozmówcy. Jednak w dzisiejszych czasach, w wyniku rozwoju technologicznego, komunikacja twarzą w twarz została zdominowana przez komunikację za pośrednictwem mediów elektronicznych. Większość ludzi komunikuje się za pomocą Internetu lub/i telefonów komórkowych. Ten pośredni rodzaj komunikacji wpływa negatywnie na naszą zdolność do interpretowania niewerbalnych komunikatów. Młodzież w swoim codziennym życiu przebywa w rzeczywistości wirtualnej. Czy są w stanie rozpoznawać emocje innych ludzi po ich twarzach, skoro większość czasu spędzają w internecie? Artykuł próbuje odpowiedzieć na to pytanie.