Współpraca szkoły podstawowej z rodzicami w zakresie profilaktyki zachowań ryzykownych – przykład Polski i Węgier - Reczek-Zymróz, Łucja (Chowanna, 2019)
Artykuł dotyczy prewencyjnej współpracy szkół podstawowych z rodzicami w zakresie zachowań ryzykownych. Zawiera zarówno analizę teoretyczną, jak i badawczą. W dzisiejszej szkole działania zapobiegawcze nie są postrzegane jako główne zadanie, ale w coraz większym stopniu udowadniają skuteczność działań dydaktyczno-wychowawczych. W artykule szczegółowo omówiono praktyczne aspekty wspomnianej współpracy: cel, treść, formy i skutki. Podstawa, na której autorka opiera swoje wnioski, to zebrane materiały z badań porównawczych z lat 2015 i 2016, uzyskane od 120 rodziców uczniów szkół podstawowych z Polski (Tarnowa) i 176 rodziców uczniów szkół podstawowych z Węgier (obszar Eger i Ózd). Celem badania było zebranie informacji i porównanie współpracy między szkołami podstawowymi a rodzicami w wybranych obszarach danych krajów.