Relacja natura – kultura w socjologicznych treściach kształcenia (na przykładzie studiów pedagogicznych) - Kasperek, Andrzej (Chowanna, 2016)
Zagadnienia poruszone w niniejszym opracowaniu dotyczą obecności pewnych rozważań dotyczących relacji natura – kultura w treściach nauczania programów studiów socjologicznych (w tym poddziedzin socjologii), realizowanych w ramach studiów pedagogicznych. W szczególny sposób historia socjologii związana jest z procesem industrializacji XIX wieku – okresem, który bez wątpienia okazał się kluczowy dla narodzin współczesnego społeczeństwa, ponieważ radykalnie zmienił relacje między człowiekiem a naturą. Autor stara się pokazać centralne znaczenie relacji natura – kultura w dyskursie socjologicznym, ale z drugiej strony – różne konteksty socjologiczne tej samej relacji. Szczególny nacisk kładzie się na: spór między naturalizmem a antynaturalizmem, socjologiczne rozumienie kultury oraz istnienie współczesnych ruchów społecznych i kulturowych, które dyskredytują instrumentalne podejście współczesnej cywilizacji do natury.