Opór w szkole. Z doświadczeń wychowanków zakładów poprawczych - Sawicki, Krzysztof (Chowanna, 2017)
Celem artykułu jest analiza doświadczeń edukacyjnych młodzieży z zakładów poprawczych w kontekście teorii oporu. Podstawą teoretyczną analizy jest szkoła birminghamska, ze szczególnym uwzględnieniem pracy Paula Willisa („Learning to Labour”). Narracje zebrane podczas częściowo ustrukturyzowanych wywiadów z nieletnimi z ośmiu polskich zakładów poprawczych stanowią empiryczną podstawę analizy jakościowej. Głównym przedmiotem zainteresowania w zakresie oporu była obowiązkowa edukacja nieletnich (sprzed umieszczenia ich w zakładzie poprawczym). Analizując specyfikę oporu, szczególną uwagę zwrócono na jego źródła, formy działania i skutki.