Zapisane w pamięci – satysfakcja młodzieży akademickiej ze sposobu funkcjonowania jej rodziny pochodzenia - Bajkowski, Tomasz (Chowanna, 2017)
Funkcjonowanie w rodzinie w znacznym stopniu determinuje postawy człowieka w dorosłym życiu. Młodzi ludzie, którzy pragną założyć własną rodzinę, zazwyczaj konfrontują swoje oczekiwania i wyobrażenia dotyczące formy i funkcjonowania rodziny ze swoim partnerem. Ich własne rodziny pochodzenia stają się w tym przypadku podstawowym punktem odniesienia. Dlatego też analiza opinii dotyczących wartości przypisywanych rodzinom pochodzenia pokolenia osób, które znajdują się w momencie przejścia od swoich pierwotnych systemów do etapu zakładania własnych rodzin, wydaje się istotna.