Percepcja lęku przed śmiercią w kontekście Tanatopedagogicznej Relacyjnej Terapii Zastępczej – badania realizowane na terenie Włoch - Binnebesel, Józef; Formella, Zbigniew (Chowanna, 2017)
Artykuł zawiera wstępną analizę badań jakościowych przeprowadzonych we Włoszech w latach 2009–2014. Stanowi on część programu badawczego autora, którego ostateczne wyniki zostaną wkrótce opublikowane. Przedmiotem badania jest postrzeganie strachu przed śmiercią w kontekście tanatopedagogicznej terapii zastępczej relacji. Obecne wyniki badań przeprowadzonych na populacji włoskiej zostaną porównane z wynikami badań przeprowadzonych w Czechach, na Ukrainie i w Polsce. Wstępna analiza wyników pokazuje, że w niektórych obszarach badawczych populacja włoska znacznie różni się od pozostałych.