Kształcenie i doświadczenie obcości. Inspiracje hermeneutyczne - Godoń, Rafał (Chowanna, 2017)
Artykuł omawia pedagogiczne aspekty problemu hermeneutycznego poruszonego przez Hansa-Georga Gadamera. Czy kwestia ta jest uwzględniona we współczesnym stylu nauczania? Czy edukacja jest otwarta na doświadczenie alienacji? Czy przesłanie, które zainspirowało myślicieli i artystów zachodniej tradycji, dominuje w interpretacjach współczesnych nauczycieli i uczniów? Pytania te skłaniają do refleksji nad obecnymi stylami nauczania i uczenia się oraz rolą, jaką nauczyciele odgrywają obecnie w środowisku edukacyjnym.