Przestrzeń bricolage’u interpretacyjnego w koincydencji sztuki i pedagogiki - Krasoń, Katarzyna (Chowanna, 2017)
W artykule, będącym swego rodzaju rozpoznaniem, autor rozważa możliwości zastosowania metody bricolage jako strategii diagnostycznej podczas badań prowadzonych w trakcie obcowania z dziełem sztuki (badania oparte na sztuce). Tego typu rozważania zostały sklasyfikowane jako badania metodą mieszaną, a szczególną wagę przywiązano do techniki wywoływania metafor Zaltmana. Podkreślono wielozmysłowy potencjał tej techniki, ponieważ strategia ta kładzie nacisk na ujawnienie zainteresowań i upodobań ucznia, ale także jego potrzeb oraz sposobu rozumienia świata.