Miłość w obliczu trudności – andragogiczno‑edukacyjne implikacje w biograficznych relacjach partnerskich - Sulik, Monika (Chowanna, 2017)
Autor próbuje pokazać andragogiczny kontekst miłości, który ma na celu uchwycenie relacji międzyludzkich kilku par. Relacje tych par zostały przedstawione w perspektywie autobiograficznej, w kontekście problemów życiowych. Do badań wybrano pary, które zostały opisane w materiałach autobiograficznych w sposób niezwykle sugestywny i nasycony emocjonalnie. Pary te doświadczyły wielu kryzysów i trudności, takich jak choroba, więzienie, separacja. Czego nauczyli się partnerzy w obliczu doświadczenia trudności miłości? Jakie lekcje dała im miłość? Jak wydobyć ich doświadczenia? To tylko niektóre pytania, które stanowią punkt wyjścia do dyskusji w andragogice.