Opinie absolwentów na temat programu studiów w zakresie pedagogiki zdrowia w kontekście ich doświadczeń zawodowych - Kowalczewska‑Grabowska, Katarzyna; Borzucka‑Sitkiewicz, Katarzyna (Chowanna, 2017)
Artykuł przedstawia analizę opinii i doświadczeń zawodowych studentów pedagogiki zdrowia. Kierunek ten był realizowany w latach 2001–2013 na Uniwersytecie Śląskim. Do momentu wygaśnięcia specjalizacji ukończyło ją 248 studentów studiów pięcioletnich, 80 studentów studiów pierwszego stopnia oraz 21 studentów studiów drugiego stopnia (dane dla Głównego Urzędu Statystycznego przygotowane w sekretariacie studiów stacjonarnych, Katedra Pedagogiki i Psychologii, Uniwersytet Śląski). W przedstawionych badaniach zastosowano metodę indywidualnych przypadków i technikę wywiadów. Badaniem objęto 12 absolwentów. Wyniki zostaną wykorzystane do dalszego doskonalenia możliwości kształcenia studentów pedagogiki, promujących ideę zdrowia w środowisku.