Problematyka wypalenia zawodowego osób aktywnych zawodowo w kontekście nabywania przez młodzież kompetencji psychospołecznych - Czernecki, Renata (Chowanna, 2017)
Główne przyczyny wypalenia zawodowego są związane z organizacją środowiska pracy oraz niektórymi cechami osobistymi danej osoby. Odpowiednie kształcenie w zakresie nabywania kompetencji psychospołecznych może przyczynić się do ograniczenia zjawiska wypalenia zawodowego, które (zdaniem niektórych naukowców) może być chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Ogromne znaczenie w zakresie nabywania niektórych umiejętności życiowych ma edukacja zdrowotna. Jej głównym zadaniem jest tworzenie odpowiednich programów edukacyjnych w celu zwiększenia potencjału zdrowotnego (zdrowia fizycznego, psychicznego i społecznego) dzieci i młodzieży. Zagadnienia poruszone w artykule mają na celu zwrócenie uwagi czytelników na problem wypalenia zawodowego osób aktywnych zawodowo oraz rozwijanie umiejętności życiowych nastolatków poprzez edukację zdrowotną. Dzięki dobrze zaprojektowanej edukacji zdrowotnej uczeń nabywa umiejętności niezbędne do prawidłowego funkcjonowania w społeczeństwie.