Poziom stresu zawodowego wśród nauczycieli - Humeniuk , Ewa; Dąbska , Olga; Pawlikowska‑Łagód, Katarzyna; Bytof, Beata (Chowanna, 2017)
Niniejsza praca skupia się na kwestii stresu w zawodzie nauczyciela. Duży nacisk położono na określenie źródeł stresu, które są powszechne w tej branży, a także na sposoby radzenia sobie z napięciem. Ponadto celem badań była próba oszacowania, w jaki sposób stres wpływa na stan zdrowia nauczycieli i wykonywaną przez nich pracę. Badania przeprowadzono na grupie 100 nauczycieli ze wschodniej części Polski. Narzędziami badawczymi były autorski kwestionariusz oraz Kwestionariusz Subiektywnej Oceny Pracy opracowany przez Dudka i współpracowników. Analizę materiału badawczego przeprowadzono przy użyciu oprogramowania STATISTICA 10 i Microsoft Office Excel. Zastosowano testy U Mann-Whitneya, Kruskala-Wallisa i χ2. Za istotność statystyczną przyjęto poziom p < 0,05. Za czynniki wywołujące największy stres w zawodzie nauczyciela uznano obciążenie pracą i brak wynagrodzenia. Nauczyciele postrzegają swoją pracę jako trudną, a wynagrodzenie za nią jako nieadekwatne do wkładu pracy i zaangażowania. Mimo to większość z nich lubi swój zawód.