Rozwijanie kompetencji społecznych. Pomiędzy efektywnością a moralnością - Rumianowska, Agnieszka (Chowanna, 2017)
Artykuł rozważa potrzebę nadania priorytetowego znaczenia dyskusji na temat rozwijania tzw. kompetencji społecznych w ramach procesu edukacyjnego. Rozpoczynając od filozoficznych i politycznych ujęć omawianego zagadnienia, które podkreślają kwestie moralne, etyczne i związane z wolnością, autorowi udaje się ostatecznie wyróżnić te cechy ludzkie, postawy i zdolności, które w bardzo szczególny, refleksyjny i kompleksowy sposób pozwalają współczesnemu człowiekowi żyć z innymi i dla innych. Jednocześnie dokładnie przeanalizowano charakter i strukturę szkolnictwa wyższego skoncentrowanego na kwestiach skuteczności, konkurencyjności i użyteczności działań podejmowanych w relacjach międzyludzkich. Podkreślona została tu potrzeba rozwijania kompetencji społecznych (postrzeganych przede wszystkim w kategoriach krytycznych, emancypacyjnych, etycznych i moralnych), obejmujących wrażliwość na innych ludzi, bycie sobą, bycie dla celu i dla kogoś, jakość życia ludzkiego, szacunek dla siebie samego lub naukę akceptacji zwykłych ludzkich niedoskonałości i słabości. Rozważania teoretyczne przedstawione w artykule uzupełniają badania przeprowadzone w omawianym zakresie tematycznym.