Sens życia w świadomości młodzieży polskiej – analiza socjopedagogiczna - Mariański, Janusz (Chowanna, 2021)
Postawy młodzieży i ludzi dorosłych wobec życia jako całości, a także wobec egzystencji ludzkiej w jej różnych przejawach i wymiarach stanowią ważny przedmiot badań psychologicznych i socjologicznych. Chodzi tu o subiektywny obraz własnego życia w świadomości badanych będący sumą doświadczeń życiowych: pozytywnych i negatywnych, wewnętrznych i zewnętrznych, subiektywnych i obiektywnych. W artykule przedstawiono wyniki badań socjologicznych nad sensem życia w świadomości młodzieży polskiej. Omówiono trzy zagadnienia: częstotliwość myślenia o sensie życia, poczucie sensu i zadowolenie z życia oraz poczucie bezsensu życia. W świetle danych empirycznych można by określić świadomość egzystencjalną młodych Polaków jako dość ambiwalentną, wahającą się między sensem i bezsensem życia. Tylko mniej więcej połowa młodzieży polskiej deklaruje, że życie ma sens i daje jej zadowolenie.