Kalekowanie męskości w tańcu współczesnym - Müller, Alicja (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2026)
Artykuł bada związki między męskością, niepełnosprawnością a tańcem współczesnym, koncentrując się na tym, jak tancerze z niepełnosprawnościami kwestionują normatywne konstrukty męskości poprzez kripowe praktyki choreograficzne. Autorka, w kontekście teorii krip, studiów o niepełnosprawności i krytyki feministycznej, analizuje spektakle artystów takich jak David Toole, Rafał Urbacki, Raimund Hoghe i Michael Turinksy, którzy stosują strategie “kalekowania” ableistycznych i patriarchalnych norm, jednocześnie kształtując alternatywne wizje męskości, mieszczące w sobie różnice, a także to, co kruche i queerowe.