Taniec ze smokami, czyli kulturowe archetypy smoka w fantastyce baśniowej Urszuli K. Le Guin - Cholewa-Purgał, Anna (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2008)
The article analyses the cultural archetypes of the figure of the dragon in Ursula Le Guin’s fantasy tales