"Sztuka prześmiewcza?" Dwoje zdobywców nagrody Pulitzera rozmawia o biografii: (Zapis rozmowy w języku angielskim/A conversation transcript in English) - Applegate, Debby; Matteson, John (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2021)
Debby Applegate i John Matteson, zdobywcy nagrody Pulitzera w dziedzinie biografii w następujących po sobie latach (2007 i 2008) bywają czasem zgodni, lecz często różnią się istotnie co do metod, celów i etycznego wymiaru filozofii u podłoża pisarstwa biograficznego. W prezentowanym tu dialogu rozmawiają o negatywnych stereotypach, które biografowie muszą przezwyciężyć, przyglądają się procesowi badawczemu, dyskutują o moralnej naturze ludzkości, stawiają pytania o wartość sympatii i cynizmu dla biografa – i dotykają wielu innych, istotnych z punktu widzenia biografistyki obszarów.