Rzecz o nieanalogiczności konotacyjnej "kabały" w ujęciu naukowym i Laitmanowskim. Kabała Bnei Baruch jako wytwór współczesnej kultury duchowości - Brylla, Dorota (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2013)
Dorota Brylla's review of "Kabballah Revealed: The Ordinary Person's Guide to a More Peaceful Life" ["Kabała ujawniona. Jak doprowadzić nas do świata pokoju, harmonii i ekorozwoju"] by Michael Laitman (2009).