Pierwiosnki, pielęgnacja natury i neopogaństwo: queerowe związki z angielską wsią - Oram, Alison (Er(r)go. Teoria - Literatura - Kultura, 2024)
Niniejszy artykuł analizuje niektóre elementy wiejskiego życia queer w Anglii od końca XIX do końca XX wieku. Artykuł omawia wybrane osoby queer, które miały głęboki związek z angielską wsią, i rozważa, w jaki sposób zbudowały swoje życie osobiste w kontekście wiejskim oraz jak dalece ich znaczące interakcje z wiejską Anglią można uznać za queerowe. Podsumowując, ich życie i praca ilustrują trzy tematy, które mogą zachęcić historyków do dalszej debaty na temat wiejskiego queeru: tworzenie queerowego domu na wsi; pragnienie ochrony natury, krajobrazu i życia na wsi; oraz “alternatywne” duchowe połączenie z naturą i wsią.