Opisać Verbum w dziele filmowym. Refleksje nad książką Bogusława Skowronka Język w filmie. Ujęcie mediolingwistyczne (Kraków 2020, 277 ss.) - Kita, Małgorzata Zofia (Forum Lingwistyczne, 2021)
Artykuł zawiera recenzję książki Bogusława Skowronka Język w filmie. Ujęcie mediolingwistyczne (2020). Autorka recenzji uznaje opisywaną publikację za merytoryczne i metodologiczne dopełnienie i kontynuację wcześniejszej monografii Bogusława Skowronka – Mediolingwistyki (2013). Podkreśla walory teoretycznego i metodologicznego charakteru recenzowanej książki, docenia przemyślaną selekcję podejmowanej problematyki badawczej, a także zwięzłość przekazu i precyzyjny tok wywodu merytorycznego. Recenzja ma charakter opisowy, nie zawiera elementów polemicznych, a jej autorka jednoznacznie uznaje ocenianą monografię za przełomową w konstytuowaniu się mediolingwistycznego nurtu zorientowanego na badanie pasma werbalnego w filmie.