Neokantyzm a logika filozofii. Szkic problemu - Noras, Andrzej J. (Folia Philosophica, 2016)
Artykuł stanowi próbę sformułowania problemu logiki filozofii, który niezwykle ważną rolę odgrywa w filozofii neokantowskiej. Explicite sformułowany został w opublikowanej w roku 1911 książce Emila Laska Die Logik der Philosophie und die Kategorienlehre. Problem jednak podejmowało wielu neokantystów i to zarówno ze szkoły badeńskiej jak i marburskiej, a mianowicie Paul Natorp, Wilhelm Windelband, Hermann Cohen, Arthur Liebert. Później problem podejmowany zostaje przez reprezentantów tzw. młodszego neokantyzmu, ale zawsze chodzi o logikę transcendentalną w sformułowaniu Kantowskim.