Masaryk a nasze dzisiejsze pytania - Furman, Marcin Mariusz (Folia Philosophica, 2016)
Jan Patočka w artykule Masaryk und unsere heutigen Fragen myślenia Tomasza Masaryka. Zauważa on bowiem, że mimo upływu lat i zmiany kontekstu zarówno historycznego, jak i politycznego, znaczenie jego myśli dalej jest aktualne. Co więcej, wydaje się, że tak jak Patočka widzi w poglądach Masaryka odniesienie do czasów jemu współczesnych, tak my również powinniśmy w nich widzieć drogowskaz albo przestrogę przed ciemną stroną natury ludzkiej, która w historii objawiała się w formie komunizmu i faszyzmu. Kwestie, które postawił w swoich pismach stanowią wskazówki dla wszystkich, którzy żyli na przełomie XIX i XX w. Jednakże nie wolno ich odczytywać tylko w perspektywie I wojny światowej. Albowiem ich wydźwięk jest fundamentalny. Myśl Masaryka nie tyle więc dotyczy człowieka umiejscowionego w określonym czasie, co jest wyrazem jego konstytucji ontologicznej. Tym samym można go odczytywać z perspektywy historycznej, ale zarazem trzeba pamiętać, że nie jest to jedyny punkt widzenia, w którym się ukazują jego poglądy. Masaryk mimo upływu lat ucieleśnia żywą siłę, którą dziś na nowo odnajdujemy w jego pismach. Parafrazując samego Patočkę, trzeba powiedzieć, że tak jak nie mogą w duszy Czechosłowacji zamilknąć pytania Masaryka, tak również w duszy świata, kwestie które podejmował muszą pozostać ciągle otwarte i żywe.