Zagadnienie aktu twórczego w koncepcji ontopojezy życia Anny Teresy Tymienieckiej - Mruszczyk, Magdalena (Folia Philosophica, 2016)
Anna Teresa Tymieniecka (1923-2014), to współczesna polska filozof o międzynarodowej sławie związanej z działalnością ufundowanego przez nią w Stanach Zjednoczonych w roku 1976 Światowego Instytutu Fenomenologii. Jej celem były gruntowne studia nad klasyczną myślą fenomenologiczną i wyznaczenie własnej drogi myślenia fenomenologicznego. Tymieniecka odnalazła tę drogę w ludzkim doświadczeniu aktu twórczego, którą sama nazwała „trzecią drogą” łączącą głęboko respektowane stanowiska nauk przyrodniczych z równie głęboką refleksją filozoficzną. Jej wyrazem stała się autorska koncepcja fenomenologii życia. To fenomenologia ludzkiej kondycji twórczej, dla której zagadnienie aktu twórczego stanowi punkt centralny, a sama koncepcja, w zamyśle Tymienieckiej, ma pełnić rolę „kamienia węgielnego” pod budowę gmachu ludzkiej wiedzy.