Transformacja ekonomiczna a tożsamość kulturowa. Stare regiony przemysłowe Europy w procesie zmian - przypadek badań Górnego Śląska w projekcie SPHERE - Wódz, Kazimiera; Łęcki, Krzysztof; Witkowski, Maciej (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2011)
Województwo śląskie jest typowym obszarem pogranicza kulturowego, gdzie różne wzorce kultury etnicznej i przemysłowej mieszają się w specyficzną nową jakość. Przemiany gospodarcze początku lat dziewięćdziesiątych (XX w.) podważyły ​​fundamenty, na których zbudowano tradycyjny regionalny porządek symboliczny. Pauperyzacja osad górniczych jest szczególnie ważnym czynnikiem wpływającym na proces współczesnej tożsamości regionalnej. Nasz artykuł opiera się na częściowych wynikach badań z projektu „Przestrzeń, miejsce i historyczne i współczesne artykulacje tożsamości regionalnych, narodowych i europejskich poprzez pracę i wspólnotę na obszarach przechodzących restrukturyzacji i regeneracji gospodarczej” (SPHERE). Krótko mówiąc, projekt ma na celu zbadanie roli różnych narracji dyskursywnych w kształtowaniu idei i doświadczeń tożsamości, regionu i miejsca. Dyskursywne i materialne „skutki” przekształcania społeczności poprzez zmiany gospodarcze mają na celu zbadanie, w jaki sposób przeszłość i teraźniejszość kryją w sobie możliwości na przyszłość. W tekście zamierzamy również wprowadzić perspektywę epistemologiczną otrzymaną w SPHERE.