Rola tożsamości regionalnej w kreowaniu społeczeństwa obywatelskiego Przypadek Górnego Śląska - Piechniczek, Ofka (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2013)
Idea społeczeństwa obywatelskiego w ostatnich latach jest szeroko dyskutowana. Zarówno zaangażowana, jak i odpowiedzialna społeczność wydaje się być najlepszym rozwiązaniem dla współczesnych problemów. Innym ważnym zjawiskiem jest renesans idei regionalizmu. Interesujące wydaje się połączenie obu wyżej wymienionych zagadnień w badaniu wpływu tożsamości regionalnej na proces budowania społeczeństwa obywatelskiego. Górny Śląsk jest szczególnym regionem, charakteryzującym się jednocześnie istniejącą silną tożsamością i zaangażowaniem społecznym. Tożsamość regionalna może być narzędziem budowania społeczeństwa obywatelskiego. Pod warunkiem, że regionalizm oznacza świadomy udział we współodpowiedzialności za kreowanie oblicza regionu, wzmacnianie tożsamości regionalnej ma bezpośredni wpływ na rozwój społeczeństwa obywatelskiego. Silne poczucie tożsamości zachęca obywateli do działań na rzecz wspólnego dobra w granicach zamieszkanej przestrzeni.