Społeczne przestrzenie konfliktów etnicznych - Szczepański, Marek S.; Śliz, Anna (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2012)
Ludzie od wieków spierają się o wizję tworzenia i rozpadu porządku społecznego. Z jednej strony mamy politykę opartą na miłości i braterstwie (Pierre Teilhard de Chardin). Z drugiej strony mamy koncepcję porządku społecznego jako wyniku konfliktu społecznego. Mamy więc paradygmatyczne podejście do konfliktu od Ibn Chalduna Ludwika Gumplowicza do Karola Marksa i bardziej współczesne: dialektyczne podejście do pojęcia konfliktu społecznego Ralfa Dahrendorfa i stabilny model konfliktu Lewisa A. Cosera. Współczesny renesans zainteresowania konfliktem społecznym wynika z pogłębiania się różnorodności kulturowej świata, co niesie ze sobą perspektywę konfliktu etnicznego, symbolicznego lub realnego.