Czy na Śląsku są jeszcze gorole? Analiza socjologiczna konfliktu etnicznego - Swadźba, Urszula (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2012)
Celem artykułu jest przedstawienie genezy, trwania i obecnego stanu konfliktu etnicznego na Śląsku. Zastosowano koncepcję teoretyczną L. Cosera. Autor najpierw zarysowuje historyczne początki konfliktu etnicznego na Śląsku. Na podstawie badań historycznych wskazuje różnice między ludnością napływową a rodzimą, które wywołały konflikt w okresie międzywojennym. Okres realnego socjalizmu z jednej strony spowodował masowe migracje, z drugiej zaś działania władz złagodziły sam konflikt. W ciągu ostatnich dwudziestu lat województwo śląskie nie było już celem masowej imigracji, więc populacja się stabilizuje. Własne badania autora wskazują na dyfuzję śląskich wartości i kulturowe ujednolicenie ludności. Można zatem wnioskować, że konflikt został zakończony.