Spotkania kultur w kilku obrazach. Granice odrębności w przestrzeni realnej i wirtualnej - Jarecka, Urszula (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2015)
Niniejszy artykuł poświęcony jest analizie obrazów różnorodności kulturowej, konfliktów i współistnienia narodów w realnym życiu i cyberprzestrzeni. Kultura wizualna, symbole i obrazy obecne w obu wspomnianych przestrzeniach tworzą kontekst do interpretacji i zrozumienia znaków zderzeń lub pokojowych spotkań różnych kultur narodowych. W realnej przestrzeni pogranicze mogłoby być dobrym „laboratorium” tożsamości kulturowej, etniczności i solidarności grupowej. Pierwsza część tekstu podejmuje powyższe tematy. Kolejna część koncentruje się na odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób granice między narodami i kulturami mogą być konstruowane w wirtualnej przestrzeni Internetu? Niniejsze badania stanowią jedynie wstęp do przyszłych badań nad zmianami we wzajemnym postrzeganiu kultur, które zaszły ostatnio ze względu na rolę Sieci w życiu publicznym.