Badania opinii mieszkańców o warunkach życia społeczności miejskich — problemy metodologii i komunikacji społecznej - Bartoszek, Adam (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2016)
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych problemów metodologii badań sondażowych służących rozpoznaniu opinii społeczności gminnych. Opierając się na tradycjach polskiej socjologii badania opinii mieszkańców o warunkach życia, ich oczekiwaniach i ocenach władz gminnych autor stara się odpowiedzieć na pytania metodologiczne: jak dobierać próby badawcze, organizować badania terenowe; czy badania CATI mogą zastąpić wywiady bezpośrednie; dlaczego technika CATI jest coraz bardziej popularna; jak zrównoważyć koszty badań z poziomem błędów pomiaru? Druga część artykułu przedstawia przyczyny zmian w stosowaniu badań opinii publicznej w Polsce wynikające z ewolucji struktur i zasad wyboru władz samorządowych. Liderzy miast i gmin zbudowali nowe struktury i sieci zarządzania warunkami życia mieszkańców. Zarządzanie ich personelem i procedury instytucjonalne znajdują się pod presją służb państwowych i silnych grup interesu. Opinia publiczna jest w trakcie profilowania mieszkańców do grup społecznych za pośrednictwem stowarzyszeń pozarządowych. Stają się oni jedną z grup interesu, która przyjmuje rolę konsultantów i reprezentantów mieszkańców. Ogranicza to rolę szerokich badań opinii publicznej. Obecnie lokalne badania opinii mieszkańców tracą funkcje informacyjno-konsultacyjne (bardziej autentyczne są nowe ruchy miejskie). Badania sondażowe są coraz częściej formą rytualnej komunikacji ze społecznościami i wspierają czysto formalnie status i decyzje jednostek władzy obywatelskiej.