Od regionalizacji do dewolucyjnych miast przyszłości — brytyjskie inspiracje - Libor, Grzegorz (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2016)
Celem artykułu jest przedstawienie zmian w podejściu do reformy samorządu terytorialnego w Wielkiej Brytanii, w przypadku której od 1997 r., a więc po przejęciu władzy przez Partię Pracy, można zaobserwować wzmocnienie pozycji poszczególnych regionów Zjednoczonego Królestwa, id est Walii, Szkocji i Irlandii Północnej. Paradoksalnie do dewolucji nie doszło w Anglii, która nie posiada własnego rządu i parlamentu. Odpowiedzią konserwatywno-liberalno-demokratycznej koalicji na tę sytuację jest bez wątpienia propozycja wzmocnienia kompetencji i uprawnień angielskich miast. Taka polityka jest bez wątpienia przykładem szerszej zmiany we współczesnym dyskursie politycznym, który dostrzega coraz większą rolę odgrywaną nie tylko, choć nadal, przez regiony, ale także przez miasta. Celem artykułu jest przybliżenie czytelnikowi tych zmian na przykładzie Wielkiej Brytanii, gdzie globalne tendencje do wzmacniania roli miast, których przykładami są takie inicjatywy jak United Cities and Local Governments, International Council for Local Environmental Initiatives czy C40 nabierają realnych, instytucjonalnych, wpisanych w konkretną tradycję polityczną i narodową kształtów.