Kategoria utopii jako narzędzie teorii społecznej - Czajkowski, Waldemar (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2017)
W artykule przedstawiono koncepcję utopii. Utopia jest rozumiana jako obraz możliwego świata społecznego (możliwej historii). Koncepcja ta jest radykalnym uogólnieniem tradycyjnego rozumienia tego pojęcia. Sformułowano kilka argumentów na poparcie tezy, że uogólniona koncepcja utopii może być użyteczna w badaniu przeszłości, teraźniejszości i przyszłości świata społecznego. Podkreślono, że tak rozumiane utopie nie mogą być fundamentem utopizmu.