Kapitał społeczno‑kulturowy studentów a szanse funkcjonowania na rynku pracy - Czakon, Piotr (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2018)
Głównym celem artykułu jest namysł nad zagadnieniem relacji między społeczno‑kulturowym kapitałem studentów a ich perspektywami na rynku pracy. Tekst rozpoczyna się krótkim odniesieniem do kwestii zatrudnienia młodych dorosłych. Podkreślono, że ostatnie załamanie ekonomiczne z 2008 roku ma znaczący wpływ na krajowy i europejski rynek pracy. Młodym pracownikom przychodzi zmagać się z wieloma przeciwieństwami, takimi jak bezrobocie i niepewne warunki zatrudnienia. Tytułowe zagadnienie może być rozpatrywane z różnych punktów widzenia. Wielu badaczy skupia się na kwestii niedopasowania kwalifikacji młodych pracowników do wymogów stawianych przez pracodawców. Autor proponuje spojrzeć na problem z innej perspektywy — analizując społeczne i kulturowe zasoby studentów. Główne założenie artykułu polegało na utożsamieniu kapitału społeczno‑kulturowego z pewnym rodzajem potencjału, który zapewnia lepsze perspektywy zawodowe.