Rola Obserwatorium Procesów Miejskich i Metropolitalnych w procesie tworzenia Górnośląsko‑Zagłębiowskiej Metropolii — od deficytu wiedzy do oczekiwań wobec nowej instytucji - Bierwiaczonek, Krzysztof; Nawratek, Tomasz; Zygmunt, Agata (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2018)
Artykuł przedstawia wybrane wyniki badań przeprowadzonych w okresie od listopada 2016 do stycznia 2017 roku wśród radnych i prezydentów miast wchodzących w skład Górnośląskiego Związku Metropolitalnego. Celem badań była identyfikacja potrzeb i deficytów wiedzy jednostek samorządu terytorialnego w zakresie ich funkcjonowania w górnośląskim obszarze metropolitalnym, a także zadań, jakie może realizować Obserwatorium Procesów Miejskich i Metropolitalnych – jednostka powołana na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Bezpośrednim impulsem do badań stały się (obecnie realizowane) plany utworzenia „Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii” (Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii). W artykule dokonano również przeglądu rozważań teoretycznych dotyczących obszaru metropolitalnego, odnosząc się do specyfiki omawianej metropolii.