Les agences d’urbanisme françaises et la réforme territoriale de 2015 Étude de cas à Lyon - Thimonier‑Rouzet, Emmanuel; Rolland, Lisa (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2018)
Niniejszy artykuł przedstawia zarys francuskiej reformy terytorialnej (2015 r.) w świetle studium przypadku obszaru metropolitalnego Lyonu. W tym kontekście należy ponownie rozważyć „wsparcie decyzyjne” agencji planowania urbanistycznego, ze szczególnym uwzględnieniem reprezentacji terytorialnych. Artykuł podkreśla, jak agencje planowania urbanistycznego, zwłaszcza UrbaLyon, radzą sobie z kwestią reprezentacji nowych konfiguracji terytorialnych, a także ich rolę w planowaniu regionalnym.