Uwarunkowania miejskiej aktywności obywatelskiej a jej współczesne realia. Przypadek miasta średniej wielkości - Leszkowicz-Baczyński, Jerzy; Marcinów, Barbara (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2019)
Źródła współczesnych ruchów miejskich można upatrywać w głębokich zmianach społecznych i politycznych, które miały miejsce w latach 90. ubiegłego wieku. Polegały one na wdrożeniu nowych zasad życia społecznego i gospodarczego, które dotyczyły realiów życia miejskiego. Współczesne zaangażowanie mieszkańców miast opiera się na działalności wielu środowisk społecznych, zarówno zorganizowanych, częściowo zorganizowanych, jak i działających nieformalnie. Elementem łączącym ich działania jest idea poprawy jakości życia w mieście, wyrażająca się zarówno w dotychczas rozpowszechnionych, jak i nowatorskich działaniach, dotychczas nie występujących w przestrzeni miejskiej. Druga część artykułu zawiera przegląd różnych form aktywności obywatelskiej w Zielonej Górze, jest również próbą syntetycznego spojrzenia na miasto przez pryzmat inicjatyw i projektów z zakresu partycypacji obywatelskiej. Zawiera omówienie wybranych form aktywności miejskiej występujących w Zielonej Górze.