Miasto szczęśliwe? O jakości życia mieszkańców — przypadek Rzeszowa - Kotarski, Hubert (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2019)
Kwestia jakości życia ma charakter wielowymiarowy. Kompleksowe badanie jakości życia powinno zatem być przeprowadzone w sposób wieloaspektowy. Głównym celem artykułu jest przedstawienie wyników badania przeprowadzonego w 2017 roku w Rzeszowie „Rzeszowska Diagnoza Społeczna 2017”. Przeanalizowano czynniki wpływające na ocenę jakości życia w Rzeszowie, uzupełnione o dostępne dane ze źródeł statystyk publicznych. Badanie przeprowadzono na reprezentatywnej próbie dorosłych mieszkańców Rzeszowa. Wyniki „Rzeszowskiej Diagnozy Społecznej 2017” przeanalizowano pod kątem różnych aspektów jakości życia, wskazując czynniki wpływające na ocenę jakości życia.