Emocje i pamięć. Przyczynek do „geografii emocjonalnej” w ramach analizy wywiadów mieszkańców osiedli postrobotniczych w Będzinie i Rudzie Śląskiej - Gnieciak, Monika (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2011)
Niniejszy artykuł opisuje wspomnienia i historie przywoływane przez mieszkańców osiedli poprzemysłowych Będzina i Rudy Śląskiej. Opowiadane historie dotyczą przestrzeni, krajobrazów i miejsc, które zmieniły się w trakcie życia mieszkańców. Analiza wywiadów koncentruje się szczególnie na obszarach mieszkalnych i miejscach pracy, ale obejmuje również inne miejsca, które pojawiły się w trakcie badań i są istotne dla osób udzielających wywiadów. Interesujące jest, w jaki sposób powiązania między życiem osobistym a transformacjami osiedli zgłaszane w wywiadach można opisać, korzystając z perspektywy geografii emocjonalnej.