Centrum miasta czy mall? Kilka refleksji socjologów na marginesie badań przestrzeni publicznych miast śląskich - Bierwiaczonek, Krzysztof; Nawrocki, Tomasz (Górnośląskie Studia Socjologiczne. Seria Nowa, 2011)
Artykuł ukazuje problem relacji między centrum miasta a galeriami handlowymi w kontekście socjologicznej teorii przestrzeni publicznej. Pojęcie przestrzeni publicznej jest bogate w znaczenia i jest używane w szerokim zakresie kontekstów. Niniejszy tekst pokazuje tylko niektóre z nich: powiązania między przestrzenią publiczną a sferą publiczną, kryteria dostępu do niej, bezpieczeństwo fizyczne, dyfuzję między przestrzenią publiczną a prywatną oraz różnice między przestrzenią publiczną a sferą publiczną. Takie rozumienie przestrzeni publicznej pozwala porównać społeczne znaczenia i funkcje między tradycyjną przestrzenią publiczną - centrum miasta i galeriami handlowymi - przestrzenią prywatną z punktu widzenia prawnego, a sferą publiczną w kontekście społecznym. Odniesienia empiryczne oparte na badaniach socjologicznych przeprowadzonych w kilku miastach śląskich: Katowicach, Gliwicach, Rybniku w latach 2009-2010. Badania wykazały, że galerie handlowe stanowią prawdziwą konkurencję dla centrum miasta, zwłaszcza gdy centrum miasta jest nieatrakcyjne i społecznie odizolowane. Niemniej jednak ulice i place miejskie nadal oferują więcej możliwości realizacji różnych potrzeb dotyczących przestrzeni publicznej.